Doseringsstödet


För att kunna använda sin erfarenhet och kunskap för att dosera sitt insulin så bra som möjligt så fungerar Dosemem som ett minnesstöd. Genom att använda sin egen sparade information precis när insulinet skall ges får man möjlighet att anpassa sin dos mer exakt. När man försöker hålla allt som påverkar en viss situation i huvudet och dosera utifrån det är det lätt att ge lite för lite eller lite för mycket insulin. Genom att använda Dosemem kan man istället hela tiden dosera lika bra eller bättre.

Dosemems doseringsstöd är integrerat i loggningen, dvs i Ny post. När man klickar på Lägg till... (dos) kommer Dosemem automatiskt leta upp situationer som matchar de måltidsvärden som fyllts i. Redan andra dagen kan sparade värden användas och hjälpa till att dosera mer exakt. Förutom det automatiska doseringsstödet kan man gå till Sök och fylla i de sök-kriterier man själv önskar.
Doseringsstödet
Det är möjligt att söka efter tidigare situationer på en mängd olika sätt. Det är lätt att tro att man vet hur man skall dosera i de flesta situationer, men att använda minnesstödet i doseringsögonblicket gör att man kan ta hänsyn till fler parametrar och bli mer noggrann. Här följer några sök-exempel:
  • Blodsockret blir lågt på kvällen. Gå till sökvyn, välj Tid och fyll i mellan klockan 18 och 22, välj blodsockervärde mellan t.ex. två och fyra och klicka på Sök.
  • Middag bestående av potatisgratäng med tillbehör dagen efter träning. Välj Middag som måltidstyp, fyll i potatisgratäng, klicka på Tagg-knappen och välj Dagen efter träning (förutsätter att det finns som Tagg) och klicka på Sök.
  • Musli att äta när blodsockret lågt mitt i natten. Hur mycket insulin är bra att ge för att parera? Välj Tid mellan klockan 01 och 03, välj måltidstyp Känningsmål (om det har använts vid tidigare låga värden på natten), fyll i musli och klicka på Sök.
  • Högt blodsockervärde efter träning. Välj blodsocker och fyll i ett intervall, t.ex. 13 och 17, välj Aktivitet Efter träning (förutsätter att en sådan aktivitet finns i listan, se Anpassa listor och klicka på Sök.
. Förslag på hur minnesstödet kan förbättras för att göra det enklare att bestämma sina doser mottages tacksamt!
Doseringsstödet
Hur bestämma dosen utifrån Dosemems sökresultat? Utifrån sökkriterierna sorterar Dosemem ut alla matchande poster. En lista med matchande information visas. Sammanlagt visas de elva senaste posterna som matchar de ifyllda sökkriterierna. Har värden lagts in före och/eller efter den matchande posten så visas även dessa. I sökresultatet visas alla matchande poster som en gul rad. De tre blåa raderna ovanför varje gul rad är de tre poster som sparats efter den matchande posten. De tre blåa raderna under varje gul rad visar de tre poster som sparats innan den matchande posten.