Sju skäl till att jag inte äter LCHF — trots att jag har diabetes

Jag fick diabetes 1974 när jag var fyra år. Då var kostrekommendationerna att skippa fett och socker i maten. Mina föräldrar följde det till punkt och pricka. Själv är jag inte lika noggrann med att utesluta fett ur maten. Jag häller gärna i lite grädde när jag lagar soppa och jag köper fet ost oftare än mager — om jag köper ost. Jag tror dock inte egentligen att min kropp behöver det där extra fettet som grädden i soppan och fettet i osten utgör. Det är en ren vane- och smaksak att jag äter det jag gör. Till viss del är det även en ekonomisk, en djurhållnings- och miljöfråga för mig. Plus så klart att det är bra att förse kroppen med en del vitaminer, mineraler, antioxidanter osv. Men för mig är alltså mat mer än bara mat, det är njutning, tröst, ett sätt att umgås, något att göra, etik osv. Även om min diabetes har lagt grunden till att jag har de kostvanor jag har, så tänker jag sällan på min diabetes när jag väljer vad jag skall äta och handla idag.

Jag tycker det mesta som man kan vrida och vända på och se ur många perspektiv är väldigt intressant. Religion är en sådan sak. Jag är inte religiös själv, men jag tycker det är jätte intressant att vända och vrida på begreppet Gud (om man får kalla Gud ett begrepp), att se på religiösa värderingar ur ett icke-religiöst perspektiv osv. Att leva med diabetes är också något man kan se på ur så många olika perspektiv. Sett ur någons perspektiv är det ett lidande, ur någon annans en livsstil snarare än en sjukdom. För mig har diabetes alltid bara varit en del av livet. Ibland något som gjort mig trött och stressad, ibland ledsen — som när jag först började känna av pirrningar i fötterna vilket kan vara tecken på nervpåverkan. Men ofta har min diabetes varit något som berikat. Jag tror det har bidragit till att jag lärt mig att förstå värdet av att inte jämföra och att vilja se lite längre än det ögat och tanken oftast stannar vid.

Kost är en trejde sak jag fascineras av. Vad vi äter och varför har nästan blivit lika mycket religion som kristendomen. Kostdoktorn predikar sina läror, ät si och ät så, bli smal och hamna i himmelriket. Motståndarna motpredikar, ät LCHF och du hamnar i helvetet. Vad skall man tro på?

Mina sju skäl till att inte äta LCHF är:

  1. Jag tycker fett är gott bara i lagom mängd.
  2. Jag älskar ugnspotatis, klyftpotatis och råstekt potatis.
  3. Jag älskar morotstzatziki.
  4. Jag älskar smoothie på bär och banan.
  5. Jag älskar äpplekaka och vaniljsås.
  6. Olika studier visar på negativa effekter av LCHF på en mängd olika hälsomarkörer som kan leda till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och depression, se här.
  7. Jag väljer min mat utifrån alla kriterier jag listade tidigare, inte för att gå ner i vikt eller för att minska på mina insulindoser.

Många studier visar på positiva effekter av LCHF, framför allt när det kommer till viktminskning och minskning av midjemåttet. Det tycker jag är ett intressant perspektiv av LCHF!

Det här inlägget postades i Dosemem. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>