Rätt basdos/bolusdos-förhållande för stabilt blodsocker

Jag har nog skrivit om det här innan — det är en av mina stora diabetesutmaningar helt enkelt!! :-)

Sen innan jul har jag haft svårt att få till mina doser bra — kanske beror det på att jag är lite stressad över att ha mycket att ta itu med! Jag har många känningar och blodsockret är inte lika stabilt som jag upplever att det brukar vara. När jag har många känningar är det oftast min basdos — eller mina basdoser eftersom jag tar Lantus morgon och kväll — som är för höga. Så även denna gången, men det har tagit lång tid att förstå det. Varför?

Det kan vara svårt att se om känningar beror på för höga måltidsdoser eller på för högt innehåll av insulin i kroppen överhuvudtaget. Jag har lätt att ta miste på orsaken till många känningar och tro att de beror på hur jag doserat till mina måltider. Vilket så klart kan bero på att Dosemem i första hand är ett stöd för att anpassa måltidsdoserna!! När jag haft en eller flera känningar flera dagar i sträck blir ofta min första åtgärd att dra ner på måltidsdoserna. Om känningarna då inte beror på måltidsdoserna så blir resultatet att jag blir högre i blodsockret efter måltiden för att sedan sjunker igen. Och troligtvis fortfarande bli för låg! Istället för att häva svängningarna så förstärker jag dem!! I det här skedet finns det dessutom en risk att tro att basdoserna är för låga eftersom blodsockermätaren visar höga värden titt som tätt.

Om mitt blodsocker väl börjar svänga är det som om svängningarna i sig gör att blodsockret blir ännu mer instabilt. Till viss del ökar topparna genom att stresshormon frigörs vid de låga värdena, men i mycket tror jag svängningarna ökar pga att höjningarna och säkningarna får mig att:

  1. äta för mycket utan att ge tillräckligt med insulin vid de låga värdena. Att dippa snabbt i blodsockret gör mig ofta hungrig,
  2. ge för mycket insulin vid de höga värdena.

Det känns dock precis som om blodsockret hade fortsatt pendla mer och mer även om jag inte hade gjort någonting. Ligger jag däremot stabilt i mitt blodsocker är det som om kroppen hjälper till att hålla det stabilt!

En annan sak som gör att jag tycker det är svårt att veta om det är basdosen eller måltidsdoserna som behöver anpassas är att jag kan ligga bra vissa delar av dygnet. Dessutom påverkas ju insulinbehov och blodsocker av många olika faktorer under olika delar av dagen så ibland är det svårt att se alla samband. Genom att testa mitt blodsocker tillräckligt ofta och logga vad jag gör och vad jag äter har jag ändå en god möjlighet att förstå vad det är som händer och hur jag skall agera. Den här gången har det som sagt tagit lång tid för mig att förstå. En sak som har bidragit till det är att mitt blodsocker har stigit på kvällen för att sedan sjunka kraftigt på natten. Jag har liksom inte vetat vad som är vad. Jag tror som sagt att jag är lite stressad just nu och jag upplever att stress får mitt blodsocker att kännas mer instabilt. Nu har jag iallafall sänkt min morgondos Lantus. Bara en enhet hittills, men jag brukar märka skillnad på det. Har jag fortfarande låga värden idag kommer jag sänka ytterligare en enhet i morgon. Jag väntar för det mesta två dagar mellan mina basdosförändringar eftersom det sägs att det kan dröja ett tag innan man märker hur man reagerar på förändringen.

Dosemem är som sagt i första hand ett stöd för att anpassa måltidsdoserna. Det kan dock hjälpa mig även med basdoserna genom att jag hela tiden kan följa hur jag reagerar på mitt måltidsinsulin (jag använder ofta frukostdosen som referens). Börjar jag ligga högre eller lägre än normalt efter frukost, och jag inte har tränat kvällen innan, så brukar det ringa en klocka att jag kanske behöver höja eller sänka mina basdoser. Jag får även hälp av Dosemem genom att jag kan gå in och se alla mina värden och vad som påverkade dem för de senaste dagarna. Har ni idéer om hur man lättare kan få hjälp att förstå att basdoserna behöver anpassas, hör gärna av er!

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Dosemem. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>