Sänka högt blodsocker — på tal om missade doser

Sen inlägget om vad som är svårast att få till, måltidsdoser eller basdoser så har jag glömt mina doser hej vilt! Häromnatten vaknade jag mitt i natten på 15.6 mmol/l. Då förstod jag att jag missat min kvällsdos Lantus och gav mig den då. Imorse vaknade jag på 20.3 mmol/l. Det händer inte om jag har tagit mitt kvällsinsulin. Inte ens på grund av en rekyl efter en känning (vilket jag hade igår kväll) blir jag så hög. En av de saker jag älskar mest med Dosemem är att det ger mig tillräckligt stöd för att inte få panik i sådana situationer. Hade jag inte haft Dosemem skulle jag antagligen vräkt på med 6-7 enheter Humalog (Regel: ge aldrig mer än 10% av kroppsvikten som extrados). Nu kollade jag upp tidigare höga värden på morgonen. En morgon hade jag vaknat på 18.3 mmol/l, gett bara 2 enheter och sjunkit till 11.7 på tre timmar.

Idag gav jag därför 4 enheter Humalog och anpassade även morgondosen Lantus till den missade kvällsdosen. Efter en timma hade jag sjunkit till 14.7 mmol/l. Då gav jag ytterligare 1 enhet Humalog. Efter ytterligare en timma låg jag på 10.1 mmol/l. Då åt jag min frukost. Jag gav lite mindre insulin än vanligt till frukosten för att inte riskera att bli låg. Två timmar efter frukost låg jag på 7.7 mmol/l. Då kände jag mig låg, men det är inte så konstigt med tanke på sänkningen från 20.3 mmol/l till 7.7 mmol/l på mindre än fyra timmar. Eftersom jag skulle ut på promenad med hunden så testade jag mig en extra gång efter en halvtimma. Då låg jag på 6.5 mmol/l. Eftersom jag hellre ligger stabilt i mitt blodsocker än riskerar att det blir svängigt så åt jag ett äpple innan jag gick ut med hunden. Var jag på väg ner skulle äpplet stoppa nedgången i blodsockret!

När jag kom hem och det var dags för lunch låg jag på 9.6 mmol/l. Det är jag nöjd med! Resten av dagen blir till att parera för min missade basdos igår kväll och den extra  basdosen imorse. I vanliga fall är mitt mål att ligga mellan 4.5 och 6 mmol/l i blodsockret. Det är ingen lätt match, men jag tycker det är roligt att se hur nära jag kan komma med hjälp av Dosemem. Idag satsar jag dock på att ligga mellan 8 och 10 mmol/l, dels för att inte få en känning eftersom jag känner mig ganska trött i kroppen och dels för att jag hellre ligger stabilt och lite högt en sådan här dag än att mitt blodsocker börjar svänga. Det tror jag att jag tjänar på i längden.

En liten notis om 100-regeln som avslutning. Hade jag använt 100-regeln enligt formeln här, så skulle varje enhet Humalog sänka mitt blodsocker med ca 2.8 mmol/l. Det betyder att de 4+1 enheter jag gav när låg på 20.3 mmol/l och sedan 14.7 mmol/l skulle ha sänkt mitt bs till ca 6 mmol/l. Hmm, svårt att veta om det skulle gjort det, men det stämmer nog ganska bra. Att få in stöd för 100- och 500-regeln är ett önskemål från flera Dosemem-användare. Jag hoppas kunna ordna det längre fram.

 

 

Det här inlägget postades i Dosemem. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>