Att korrigera lågt blodsocker med enbart druvsocker

Idag tog jag lite för mycket insulin till lunch och nu ligger jag på 2.9 mmol/l. I höstas fick jag en jätte bra höja-blodsockret-guide av min diabetessjuksköterska. Den visar, eller visade för jag kan inte hitta den längre :-( , hur mycket jag skall stoppa i mig när mitt blodsocker är för lågt. Det jag minns är att med en vikt på mellan 65 och 70 kg så skulle 4 druvsockertabletter, eller 1 dl juice,  höja mitt blodsocker med 2 mmol/l. Dvs ca 12 g kolhydrater skall i normalfall höja mitt bs med 2 mmol/l. Som med allt annat som har med blodsockerpåverkan att göra så är det förstås andra faktorer som kan påverka om höjningen blir den tänkta eller om den blir större eller mindre. Den här gången mår jag inte så dåligt av att ligga på 2.9 mmol/l. Jag kände mig lite svag i benen när jag var ute och gick med hunden, men jag känner mig inte särskilt påverkad och de tre druvsockerna jag har stoppat i mig känns som de skall räcka.

Det knepiga med att bli låg är dock att ibland blir suget efter mat oerhört stort. När det händer har jag svårt att bara ta 3-4 druvsocker. Det slutar ofta med att jag äter både musli, smörgåsar, kakor och/eller vad som finns i skafferiet. Nu för tiden ger jag alltid insulin när känningssuget får mig att äta massor med mat. Vid något tillfälle har jag gett så mycket som sex enheter humalog till ett känningsmål pga att jag har ätit så mycket mer än vad jag behöver för att höja mitt blodsocker till en bra nivå.

Jag upplever att det är lättare att hålla blodsockret stabilt om jag korrigerar både höga och låga värden med både mat och insulin. Att bara stoppa i mig druvsocker vid låga värden kan fungera, men ofta tycker jag att blodsockerkurvan blir bättre om jag t.ex. tar två druvsocker, ett glas mjölk och ger lite, lite insulin till det. Samma sak om jag ligger lite för högt. Istället för att bara ge insulin, så äter jag gärna något lite och ger lite mer insulin. Ligger jag däremot över 12, 13 mmol/l så korrigerar jag med enbart insulin.

Det är ett pyssel att lära sig att korrigera i olika situationer, men det är bra att kunna för att slippa svängigt blodsocker. Som avslutning: jag korrigerar hellre för lite än för mycket — allt för att minimera risken att hamna i blodsocker-berg-och-dalbanan!

 

 

Det här inlägget postades i Dosemem. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>