Jag ville inte få bort mina höga blodsockervärden för att minimera risken för följdsjukdomar

Häromdagen blev jag uppringd av en journalist som skulle skriva om höga blodsockervärden och en ökad risk för alzheimers. Hon hade läst om Dosemem på nätet och att jag gått från att ha svängigt blodsocker med många höga värden till att ligga stabilt och där jag vill i mitt blodsocker. Vi pratade en stund fram och tillbaka. För journalisten var det viktigt att kunna citera någon som var lättad över att ha fått bort sina höga blodsockervärden med tanke på risken för olika följdsjukdomar man kan få av diabetes. Jag förklarade att jag aldrig har varit rädd för att få några följdsjukdomar. Anledningen till att jag är lättad över att ha fått bort mina höga värden är framför allt för att jag mår bättre här och nu. Mina svängningar påverkade mig så jag blev trött och irriterad. Visst kände jag även en viss oro för vad som hände med min kropp och hur det skulle gå med ögon och nerver osv, men oron för det har inte varit den starkaste drivkraften för mig. Den stora lättnaden för mig sen jag började använda Dosemem är att jag vet att jag KAN påverka min situation, jag KAN oftast förstå mitt insulinbehov tillräckligt bra för att slippa hamna över 15 och 20 mmol/l, jag KAN påverka hur mycket min diabetes och mitt blodsocker påverkar mig. Till slut insåg journalisten att jag inte var rätt intervjuobjekt för hennes artikel :-) Jag är inte rädd och jag vill inte att rädsla skall vara en drivkraft för att använda Dosemem! Ju roligare något är att göra, oavsett om det har med intressen eller egenvård att göra, desto större chans är det att man vill fortsätta med det.

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Göra sig medveten om vad som påverkar blodsockret

Att logga saker är ett bra sätt att bli medveten — hur saker verkligen ligger till, vad jag verkligen har gjort eller inte gjort. Jag är otroligt dålig på att hålla ordning i mitt kök. Jag har ingen diskmaskin och diskhon hinner ofta bli överfull innan jag tar på mig diskhandskarna och diskar. Jag ogillar verkligen att ha det stökigt på diskbänken och ändå lyckas jag inte få in någon rutin att diska åtminstone varje kväll. I början på året bestämde jag mig för att jag skulle diska åtminstone tre dagar i veckan och skriva upp varje gång jag gjorde det för att hålla koll. Jag satte igång direkt, diskade och skrev upp på ett papper på kylskåsdörren varje gång jag gjorde det. Det kändes som jag diskade hela tiden. Det tog aldrig slut. Jag diskade och diskade! I slutet av januari tyckte jag att jag hade diskat mest varje dag. Det konstiga var att diskhon fortfarande alltid var full när jag väl diskade. Jag fick inte ihop det, men jag hade väl börjat dra ner mer porslin. När jag tittade på min lapp där jag skrivit ner varje gång jag diskat kunde jag dock konstatera att jag bara hade diskat sju gånger under hela januari!! Jag trodde verkligen att jag hade blivit bättre på att diska, men min disklogg avslöjade mig totalt.

När jag började använda Dosemem i början på 2011 bestämde jag mig för att logga precis allt jag åt de första veckorna för att lära mig dosera rätt till det. Jag loggade vad jag åt till frukost, lunch, middag och kvällsmat. Men plötsligt blev jag medveten om att jag dessutom åt både russin, knäckemackor, nötter, drack te med mjölk och åt massa annat utan att ta något insulin alls. Hur kunde jag göra det? Jag hade haft diabetes i över 35 år och visste mycket väl att min kropp behöver insulin till allt jag äter. På något sätt så räknade jag inte mitt småätande som ätande. Det fanns helt enkelt inte alltså behövde jag inte ge något insulin! Eller så var det bara att jag tyckte det var så lite så att jag inte skulle behöva något insulin till det. Men ganska snart med hjälp av Dosemem så kunde jag se att jag visst behövde insulin till alla mina småmåltider. Jag lärde mig att mitt blodsocker kunde höjas från 5.5 mmol/l till 8 mmol/l av en näve nötter, från 7 till 9 mmol/l av en liten knäckemacka osv osv.

Så oavsett om det har med diabetes, blodsocker eller annat att göra — har man lätt för att lura sig själv (som jag), eller göra saker utan att tänka på det, så kan det vara bra att logga vad man gör!

 

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Diabetes och stress – jobbig kombination

I måndags var jag på fika med ett helt gäng personer med diabetes plus en dietist. Det var verkligen jätte trevligt och intressant. Jag lärde mig att knäckebröd är snabba kolhydrater. Även om jag har vetat om vattenglastricket, dvs att man kan få ett hum om hur snabba kolhydraterna i mat är genom att tänka sig att man stoppar ner maten i ett glas vatten och ser hur snabbt den löser upp sig, så har jag gått och tänkt att knäckebröd är långsamma kolhydrater. Men icke! Vi kom även in på stress, detta onda!! Två saker jag inte haft koll på innan är att om man är stressad så kan man ha svårt att klara natten utan att få känningar. Orsaken till det kan vara att man ger mycket insulin under dagen pga av stresshormonerna i kroppen hindrar insulinet och att när stresshormonerna sedan minskar under natten då kan plötsligt allt insulin man gett under dagen börja verka. En väldigt förenklad förklaring dock! Att blodsockret sjunker jätte kraftigt om man t.ex. tar en promenad eller joggar lugnt när man är stressad kan också bero på att promenaden eller joggingen gör att stresshormonerna minskar och att insulinet kan börja verka normalt/för fullt. Det är klurigt att förstå vad och hur olika saker påverkar insulinbehov, insulinkänslighet och blodsocker helt klart!

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Ibland orkar jag inte tänka diabetes…

Att leva med diabetes, acceptera den och arbeta med den är lika mycket ett mentalt arbete som ett praktiskt. Den sista tiden har det blivit lite för mycket för mig och jag behöver släppa på mycket av det som gör att jag tänker på mig mer som diabetiker än som Agneta. Jag träffar många människor med diabetes, pratar med många som har diabetes, är med i facebook-grupper för personer med diabetes, läser om det och arbetar med det. Jag tycker det är jätte intressant och roligt, men ibland tar det över lite för mycket av mitt liv. Så blev det för ett par veckor sedan så då la jag till och med bort Dosemem och har sedan dess doserat utan att använda Dosemems minnesstöd. Det har varit skönt och hittills har inte svängningarna i mitt blodsocker blivit allt för stora. Dessutom känner jag mig väldigt trygg med att veta att jag har ett hjälpmedel som finns där när jag vill börja använda det igen.

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Rätt basdos/bolusdos-förhållande för stabilt blodsocker

Jag har nog skrivit om det här innan — det är en av mina stora diabetesutmaningar helt enkelt!! :-)

Sen innan jul har jag haft svårt att få till mina doser bra — kanske beror det på att jag är lite stressad över att ha mycket att ta itu med! Jag har många känningar och blodsockret är inte lika stabilt som jag upplever att det brukar vara. När jag har många känningar är det oftast min basdos — eller mina basdoser eftersom jag tar Lantus morgon och kväll — som är för höga. Så även denna gången, men det har tagit lång tid att förstå det. Varför?

Det kan vara svårt att se om känningar beror på för höga måltidsdoser eller på för högt innehåll av insulin i kroppen överhuvudtaget. Jag har lätt att ta miste på orsaken till många känningar och tro att de beror på hur jag doserat till mina måltider. Vilket så klart kan bero på att Dosemem i första hand är ett stöd för att anpassa måltidsdoserna!! När jag haft en eller flera känningar flera dagar i sträck blir ofta min första åtgärd att dra ner på måltidsdoserna. Om känningarna då inte beror på måltidsdoserna så blir resultatet att jag blir högre i blodsockret efter måltiden för att sedan sjunker igen. Och troligtvis fortfarande bli för låg! Istället för att häva svängningarna så förstärker jag dem!! I det här skedet finns det dessutom en risk att tro att basdoserna är för låga eftersom blodsockermätaren visar höga värden titt som tätt.

Om mitt blodsocker väl börjar svänga är det som om svängningarna i sig gör att blodsockret blir ännu mer instabilt. Till viss del ökar topparna genom att stresshormon frigörs vid de låga värdena, men i mycket tror jag svängningarna ökar pga att höjningarna och säkningarna får mig att:

  1. äta för mycket utan att ge tillräckligt med insulin vid de låga värdena. Att dippa snabbt i blodsockret gör mig ofta hungrig,
  2. ge för mycket insulin vid de höga värdena.

Det känns dock precis som om blodsockret hade fortsatt pendla mer och mer även om jag inte hade gjort någonting. Ligger jag däremot stabilt i mitt blodsocker är det som om kroppen hjälper till att hålla det stabilt!

En annan sak som gör att jag tycker det är svårt att veta om det är basdosen eller måltidsdoserna som behöver anpassas är att jag kan ligga bra vissa delar av dygnet. Dessutom påverkas ju insulinbehov och blodsocker av många olika faktorer under olika delar av dagen så ibland är det svårt att se alla samband. Genom att testa mitt blodsocker tillräckligt ofta och logga vad jag gör och vad jag äter har jag ändå en god möjlighet att förstå vad det är som händer och hur jag skall agera. Den här gången har det som sagt tagit lång tid för mig att förstå. En sak som har bidragit till det är att mitt blodsocker har stigit på kvällen för att sedan sjunka kraftigt på natten. Jag har liksom inte vetat vad som är vad. Jag tror som sagt att jag är lite stressad just nu och jag upplever att stress får mitt blodsocker att kännas mer instabilt. Nu har jag iallafall sänkt min morgondos Lantus. Bara en enhet hittills, men jag brukar märka skillnad på det. Har jag fortfarande låga värden idag kommer jag sänka ytterligare en enhet i morgon. Jag väntar för det mesta två dagar mellan mina basdosförändringar eftersom det sägs att det kan dröja ett tag innan man märker hur man reagerar på förändringen.

Dosemem är som sagt i första hand ett stöd för att anpassa måltidsdoserna. Det kan dock hjälpa mig även med basdoserna genom att jag hela tiden kan följa hur jag reagerar på mitt måltidsinsulin (jag använder ofta frukostdosen som referens). Börjar jag ligga högre eller lägre än normalt efter frukost, och jag inte har tränat kvällen innan, så brukar det ringa en klocka att jag kanske behöver höja eller sänka mina basdoser. Jag får även hälp av Dosemem genom att jag kan gå in och se alla mina värden och vad som påverkade dem för de senaste dagarna. Har ni idéer om hur man lättare kan få hjälp att förstå att basdoserna behöver anpassas, hör gärna av er!

 

 

 

 

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Föreläsning i Falun

I måndags var jag och föreläste om Dosemem för en stor grupp diabetessjuksköterskor som höll på att vidareutbilda sig. Det är alltid lika roligt att komma ut och berätta hur jag tänker angående att ha diabetes och att ha mobilen som stöd för att hålla blodsockret stabilt. I måndags fick jag frågan om jag någon gång hade känt mig bitter över att jag inte tidigare hade fått det stöd som Dosemem ger mig idag. Sjuksköterskan som frågade tog verkligen upp den dimension av Dosemem och mycket annat med diabetes som jag tycker är det viktiga. Dvs hur jag och andra upplever verktygen, sjukdomen, hjälpen vi får osv.

Mitt svar på frågan är att jag gick igenom en period när jag var otroligt arg och frustrerad. När jag insåg att jag med hjälp av ett så enkelt hjälpmedel som Dosemem kunde påverka mitt blodsocker, att mitt liv med diabetes inte behövde vara att svänga från 23 mmol/l till 3 mmol/l flera gånger i veckan utan att jag kan ligga mellan 4 mmol/l och 10 mmol/l dag efter dag, då blev jag till en början otroligt arg och kände en stor bitterhet. Av olika skäl, medvetna, undermedvetna, riktades min ilska framför allt mot alla läkemedelsbolag. Jag skrev om det i en tidigare blogg här. Min ilska hängde dessutom till viss del ihop med att jag några månader tidigare hade börjat känna av pirrningar i mina fötter, en trolig komplikation av min diabetes. Jag kunde inte släppa tanken på alla pengar läkemedelsindustrin tjänar på mig som har diabetes och att de inte ens hade kunnat ta fram ett stöd som hjälpte mig att dosera mitt insulin så bra som möjligt. Som tur är har jag ett fantastiskt stöd av vänner och familj. Min bror var ett jätte stort stöd för mig under den här perioden. Han forskar på en annan sjukdom än diabetes och påminde mig om att vissa saker har sin tid. För att en idé eller innovation överhvudtaget skall uppstå, än mindre förverkligas, så är det ofta många saker som behöver ske och förverkligas först. Mina tankar om att fokusera på insulinbehov istället för blodsocker hade varit möjliga långt tidigare, men utan dagens mobiler som fungerar som små datorer, så hade jag haft svårt att bygga vidare på den tanken.

Idag är min ilska och bitterhet inte så stor ;-) , men jag tycker det är oerhört viktigt att fokuset i diabetesvård och diabetesmarknadsföring förändras, att allt inte kretsar kring hbA1c. Resan till Falun gjorde mig glad, mycket som sas under dagen visade att det jobbas på en sådan förändring! Jätte spännande!

 

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Ligga pressat i blodsockret

Sen jag började använda Dosemem i början på 2011 har jag sänkt mitt hbA1c från runt 60 mmol/mol till runt 40 mmol/mol. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer var mitt hbA1c acceptabelt redan innan jag började använda Dosemem. Det mitt hbA1c inte visade var att mitt blodsocker svängde väldigt. Jag låg ofta på 20 mmol/l och över det. Redan efter ett par veckors användning av Dosemem så fick jag bort många av mina högsta blodsockervärden. Det var en otroligt stor lättnad för mig och insikten att jag överhuvudtaget kunde påverka mitt blodsocker var fantastisk! Den första tiden jag använde Dosemem skiftade jag helt fokus från blodsocker till insulinbehov. Jag blev inte längre stressad av höga värden utan såg dem som en möjlighet att lära till nästa gång jag hamnade i en liknande situation. Mitt mål har hela tiden varit att fokusera på mitt insulinbehov för att förstå det och hur det varierar istället för att tänka blodsocker. Just detta fokus på mitt insulinbehov har lärt mig mycket. Jag har börjat förstå hur jag påverkas av stress, av infektioner och av min menstruationscykel. Istället för att hela tiden känna att jag ligger steget efter så kan jag idag agera ganska snabbt när något påverkar mig så att jag behöver mer eller mindre insulin.

När jag hade använt Dosemem i ett år hade jag sänkt mitt hbA1c till under 50 mmol/mol och sommaren 2012 började jag närma mig 40 mmol/mol. Mitt blodsocker var stabilt med få värden över 10 mmol/l, men jag hade många känningar och var ofta trött. Jag insåg då att jag, liksom jag tror sjukvården gör ibland, hade översatt ”att må bra” till ”ett bra hbA1c”. Jag insåg att jag tänkte väldigt mycket blodsocker igen, precis det jag hade som mål att inte behöva göra. Insikten att jag kunde påverka mitt blodsocker hade gjort mig helt fixerad av att sänka och sänka och sänka det.

När jag ligger på runt 6-6.5 mmol/l i medelblodsockervärde under en månad så innebär det att jag ofta ligger mellan 4.5 och 6 mmol/l. Det är ganska pressat för mig! En enhet för mycket i måltidsdos, eller lite mer rörelse än planerat när jag ligger så pressat kan göra att jag blir låg. Jag klarar ganska låga värden utan att påverkas särskilt mycket, men i längden tar det på krafterna. Efter låga värden gäller det dessutom att parera eventuella rekyleffekter och det tar både tid och tankekraft att hålla på med sånt. Sådana perioder blir det nästan automatiskt att jag hamnar in i tänka-blodsocker-och-diabetes-fällan.

Idag är jag noga med att inte översätta ”må bra” till ”att ligga bra i blodsockret”! Må bra för mig är att ha energi, vilja och orka hitta på och hänga med på saker, tänka positivt (eftersom det är min grundinställning — hade min grundinställning varit att tänka negativt hade det fått vara ett mått på att jag mådde bra :-) ). OCH att inte hela tiden tänker diabetes!! Jag jobbar med mig själv för att hellre hamna lite för högt än lite för lågt i blodsockret! Jag vet idag att jag vinner på det må-bra-mässigt!

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Att korrigera lågt blodsocker med enbart druvsocker

Idag tog jag lite för mycket insulin till lunch och nu ligger jag på 2.9 mmol/l. I höstas fick jag en jätte bra höja-blodsockret-guide av min diabetessjuksköterska. Den visar, eller visade för jag kan inte hitta den längre :-( , hur mycket jag skall stoppa i mig när mitt blodsocker är för lågt. Det jag minns är att med en vikt på mellan 65 och 70 kg så skulle 4 druvsockertabletter, eller 1 dl juice,  höja mitt blodsocker med 2 mmol/l. Dvs ca 12 g kolhydrater skall i normalfall höja mitt bs med 2 mmol/l. Som med allt annat som har med blodsockerpåverkan att göra så är det förstås andra faktorer som kan påverka om höjningen blir den tänkta eller om den blir större eller mindre. Den här gången mår jag inte så dåligt av att ligga på 2.9 mmol/l. Jag kände mig lite svag i benen när jag var ute och gick med hunden, men jag känner mig inte särskilt påverkad och de tre druvsockerna jag har stoppat i mig känns som de skall räcka.

Det knepiga med att bli låg är dock att ibland blir suget efter mat oerhört stort. När det händer har jag svårt att bara ta 3-4 druvsocker. Det slutar ofta med att jag äter både musli, smörgåsar, kakor och/eller vad som finns i skafferiet. Nu för tiden ger jag alltid insulin när känningssuget får mig att äta massor med mat. Vid något tillfälle har jag gett så mycket som sex enheter humalog till ett känningsmål pga att jag har ätit så mycket mer än vad jag behöver för att höja mitt blodsocker till en bra nivå.

Jag upplever att det är lättare att hålla blodsockret stabilt om jag korrigerar både höga och låga värden med både mat och insulin. Att bara stoppa i mig druvsocker vid låga värden kan fungera, men ofta tycker jag att blodsockerkurvan blir bättre om jag t.ex. tar två druvsocker, ett glas mjölk och ger lite, lite insulin till det. Samma sak om jag ligger lite för högt. Istället för att bara ge insulin, så äter jag gärna något lite och ger lite mer insulin. Ligger jag däremot över 12, 13 mmol/l så korrigerar jag med enbart insulin.

Det är ett pyssel att lära sig att korrigera i olika situationer, men det är bra att kunna för att slippa svängigt blodsocker. Som avslutning: jag korrigerar hellre för lite än för mycket — allt för att minimera risken att hamna i blodsocker-berg-och-dalbanan!

 

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Sju skäl till att jag inte äter LCHF — trots att jag har diabetes

Jag fick diabetes 1974 när jag var fyra år. Då var kostrekommendationerna att skippa fett och socker i maten. Mina föräldrar följde det till punkt och pricka. Själv är jag inte lika noggrann med att utesluta fett ur maten. Jag häller gärna i lite grädde när jag lagar soppa och jag köper fet ost oftare än mager — om jag köper ost. Jag tror dock inte egentligen att min kropp behöver det där extra fettet som grädden i soppan och fettet i osten utgör. Det är en ren vane- och smaksak att jag äter det jag gör. Till viss del är det även en ekonomisk, en djurhållnings- och miljöfråga för mig. Plus så klart att det är bra att förse kroppen med en del vitaminer, mineraler, antioxidanter osv. Men för mig är alltså mat mer än bara mat, det är njutning, tröst, ett sätt att umgås, något att göra, etik osv. Även om min diabetes har lagt grunden till att jag har de kostvanor jag har, så tänker jag sällan på min diabetes när jag väljer vad jag skall äta och handla idag.

Jag tycker det mesta som man kan vrida och vända på och se ur många perspektiv är väldigt intressant. Religion är en sådan sak. Jag är inte religiös själv, men jag tycker det är jätte intressant att vända och vrida på begreppet Gud (om man får kalla Gud ett begrepp), att se på religiösa värderingar ur ett icke-religiöst perspektiv osv. Att leva med diabetes är också något man kan se på ur så många olika perspektiv. Sett ur någons perspektiv är det ett lidande, ur någon annans en livsstil snarare än en sjukdom. För mig har diabetes alltid bara varit en del av livet. Ibland något som gjort mig trött och stressad, ibland ledsen — som när jag först började känna av pirrningar i fötterna vilket kan vara tecken på nervpåverkan. Men ofta har min diabetes varit något som berikat. Jag tror det har bidragit till att jag lärt mig att förstå värdet av att inte jämföra och att vilja se lite längre än det ögat och tanken oftast stannar vid.

Kost är en trejde sak jag fascineras av. Vad vi äter och varför har nästan blivit lika mycket religion som kristendomen. Kostdoktorn predikar sina läror, ät si och ät så, bli smal och hamna i himmelriket. Motståndarna motpredikar, ät LCHF och du hamnar i helvetet. Vad skall man tro på?

Mina sju skäl till att inte äta LCHF är:

  1. Jag tycker fett är gott bara i lagom mängd.
  2. Jag älskar ugnspotatis, klyftpotatis och råstekt potatis.
  3. Jag älskar morotstzatziki.
  4. Jag älskar smoothie på bär och banan.
  5. Jag älskar äpplekaka och vaniljsås.
  6. Olika studier visar på negativa effekter av LCHF på en mängd olika hälsomarkörer som kan leda till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och depression, se här.
  7. Jag väljer min mat utifrån alla kriterier jag listade tidigare, inte för att gå ner i vikt eller för att minska på mina insulindoser.

Många studier visar på positiva effekter av LCHF, framför allt när det kommer till viktminskning och minskning av midjemåttet. Det tycker jag är ett intressant perspektiv av LCHF!

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar

Sänka högt blodsocker — på tal om missade doser

Sen inlägget om vad som är svårast att få till, måltidsdoser eller basdoser så har jag glömt mina doser hej vilt! Häromnatten vaknade jag mitt i natten på 15.6 mmol/l. Då förstod jag att jag missat min kvällsdos Lantus och gav mig den då. Imorse vaknade jag på 20.3 mmol/l. Det händer inte om jag har tagit mitt kvällsinsulin. Inte ens på grund av en rekyl efter en känning (vilket jag hade igår kväll) blir jag så hög. En av de saker jag älskar mest med Dosemem är att det ger mig tillräckligt stöd för att inte få panik i sådana situationer. Hade jag inte haft Dosemem skulle jag antagligen vräkt på med 6-7 enheter Humalog (Regel: ge aldrig mer än 10% av kroppsvikten som extrados). Nu kollade jag upp tidigare höga värden på morgonen. En morgon hade jag vaknat på 18.3 mmol/l, gett bara 2 enheter och sjunkit till 11.7 på tre timmar.

Idag gav jag därför 4 enheter Humalog och anpassade även morgondosen Lantus till den missade kvällsdosen. Efter en timma hade jag sjunkit till 14.7 mmol/l. Då gav jag ytterligare 1 enhet Humalog. Efter ytterligare en timma låg jag på 10.1 mmol/l. Då åt jag min frukost. Jag gav lite mindre insulin än vanligt till frukosten för att inte riskera att bli låg. Två timmar efter frukost låg jag på 7.7 mmol/l. Då kände jag mig låg, men det är inte så konstigt med tanke på sänkningen från 20.3 mmol/l till 7.7 mmol/l på mindre än fyra timmar. Eftersom jag skulle ut på promenad med hunden så testade jag mig en extra gång efter en halvtimma. Då låg jag på 6.5 mmol/l. Eftersom jag hellre ligger stabilt i mitt blodsocker än riskerar att det blir svängigt så åt jag ett äpple innan jag gick ut med hunden. Var jag på väg ner skulle äpplet stoppa nedgången i blodsockret!

När jag kom hem och det var dags för lunch låg jag på 9.6 mmol/l. Det är jag nöjd med! Resten av dagen blir till att parera för min missade basdos igår kväll och den extra  basdosen imorse. I vanliga fall är mitt mål att ligga mellan 4.5 och 6 mmol/l i blodsockret. Det är ingen lätt match, men jag tycker det är roligt att se hur nära jag kan komma med hjälp av Dosemem. Idag satsar jag dock på att ligga mellan 8 och 10 mmol/l, dels för att inte få en känning eftersom jag känner mig ganska trött i kroppen och dels för att jag hellre ligger stabilt och lite högt en sådan här dag än att mitt blodsocker börjar svänga. Det tror jag att jag tjänar på i längden.

En liten notis om 100-regeln som avslutning. Hade jag använt 100-regeln enligt formeln här, så skulle varje enhet Humalog sänka mitt blodsocker med ca 2.8 mmol/l. Det betyder att de 4+1 enheter jag gav när låg på 20.3 mmol/l och sedan 14.7 mmol/l skulle ha sänkt mitt bs till ca 6 mmol/l. Hmm, svårt att veta om det skulle gjort det, men det stämmer nog ganska bra. Att få in stöd för 100- och 500-regeln är ett önskemål från flera Dosemem-användare. Jag hoppas kunna ordna det längre fram.

 

 

Publicerat i Dosemem | Lämna en kommentar